Salar d’Arbúcies 100ml

19,00 

Esgotat

FITXA TÈCNICA

Varietat: Salar d’Arbúcies.

Procedència: Arbúcies, La Selva, Girona.

Anyada: 2022.

Primera premsada en fred.

Presentació:Ampolla de vidre de 100ml. amb estoig.

Nota de tast: Oli cruixent, fruitat intens, amb atributs de menta, poma, tomatera, carxofa i herba tallada.

Maridatge: Pa torrat, carn a la brasa (abans de servir), garoines.

 

DESCRIPCIÓ

El Salar d’Arbúciesés un oli d’oliva verge extra cultivat en un entorn privilegiat: el Parc Natural del Montseny, Reserva de la biosfera.

Tradicionalment, aquesta varietat d’oliva no es feia servir per obtenir oli, sino només per a menjar. Les olives es preparaven amb aigua i sal, d’aquí precisament ve el seu nom “salar”.

Hi ha estudis arqueològics que citen la presència de l’olivera d’Arbúcies ja a l’any 1500.

A l’any 1956 hi va haver una gran gelada, de llarga durada, que va matar el 70% de les oliveres de la Vall d’Arbúcies. Va ser un any molt dur per a l’agricultura, no solament de la vall, ja que el fred intens va ser generalitzat a tot Catalunya. Si pregunteu als avis i àvies, segur que encara ho recordaran, molts d’ells es refereixen a aquest periode com a “l’any de la fred”.

Les oliveres que van morir van ser arrencades de soca-rel, i durant molts anys es va creure que la varietat del Salar havia desaparegut.

Però a l’any 2012, durant la realització d’un estudi sobre les varietats antigues d’olivera de la Vall d’Arbúcies, es descobreix i identifica un exemplar del Salar, constatant-se que va sobreviure i que encara existeix. S’extreu l’oli dels seus fruits, s’analitza i es descriu como un oli d’oliva de gamma alta.

Al 2014 comença la seva recuperació i al 20017 surt al mercat la primera producció comercial.

I per què us expliquem tota aquesta història?

Doncs perque no deixa de ser sorprenent que tota la producció d’aques especial oli vingui d’aquella única olivera que es va descobrir.

Actualment ja se’n cultiven fillols, encara petits, obtinguts de la planta mare, que proporcionen una petita producció, però d’un oli excel.lent.

Independentement de la seva peculiar història, s’ha de destacar que el Salar d’Arbúcies, és un oli d’oliva verge extra molt equilibrat, un oli cruixent com el defineixen els seus propis productors. I què vol dir això exactament?

Un oli cruixent és un verge extra en que els amargs, els picants i l’astringència estan perfectament equilibrats.

Saps aquell reflex incontrolable, que quan et poses una cirera a la boca et fa mossegar-la a l’instant? Doncs és exactament això. I el Salar ho provoca quan el tastes.

Especialment recomanat per al pa torrat, garoines i carn a la brasa (abans de servir).

Un oli d’oliva verge extra de molt poca producció.

i que s’acaba ràpid!

 

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad